Når skal vi gifte oss


Bryllupsplaner?

Å inngå ekteskap kan handle om romantikk og kjærlighetsløfter. Det kan også hjelpe til å regulere mange praktiske forhold mellom samboere.

Det å gifte seg er som regel et stort steg å ta. Ikke minst er det, og skal være, en markering av noe som er helt spesielt mellom de to det gjelder. Ekteskapet er med å skape stabilitet og forutsigbarhet for barn og voksne i familien.

Romantikk?
På denne tiden av året arrangeres mange bryllup. Sommeren understreker på en måte det romantiske ved å gifte seg, og noen tar dette veldig langt. De to som gifter seg gjør det gjerne for å uttrykke sin store kjærlighet og sitt ønske om et (livs)langt, godt forhold.

Det synes som det er følelsene som feires mest i bryllupet. Men følelser kommer og går. Det er følelsenes natur. Fra familievernkontorets ståsted ønsker vi på ingen måte å være gledesdreper. Vi gleder oss med alt som er godt i familierelasjoner. Men vi treffer jo mange som opplever at samlivet ikke nødvendigvis går på skinner livet ut. Vi kan forsøke å hjelpe med parterapi, foreldreveiledning og andre tiltak. Vi veileder også foreldre som har flyttet fra hverandre, slik at de kan skape mindre konflikter rundt barna. Når vi treffer mennesker som står i disse vanskelighetene, får vi ofte høre at de angrer på at de ikke hadde forberedt seg tidligere. De hadde ikke sikret seg før stormen satte inn. Ødeleggelsene ble større enn nødvendig.

Øv dere på god kommunikasjon
Det er mange måter et nyetablert par kan fokusere på temaet kommunikasjon. Kjøp en bok om temaet. Snakk med venner om hvordan de løser problemer seg imellom. Gå på samlivskurs. I det hele tatt: Vær modige nok til å sette dette på dagsorden.

Vær forberedt på utfordringer
Om et par som etablerer seg sammen fokuserer mest på hva de føler, og ikke snakker så mye om hvilke avtaler eller verdier de har, kan det straffe seg når problemene kommer. De fleste som har hatt en «eks» har vel opplevd at vedkommende føles litt mindre sympatisk og medgjørlig enn han/hun var i starten av forholdet. Klarer dere ikke snakke om de vanskelige temaene når dere har det bra sammen, er sjansene store for at det går enda verre etter svik, brudd og skuffelser.

Ekteskap
Det norske ekteskapet er ikke bare romantikk. Det har faktisk også en ganske bra «samboeravtale» inkludert, og en bra sikring om en av dere skulle dø også. Dessverre har ikke formalitetene rundt samliv hengt med i de raske endringene vi har vært igjennom. Fortsatt er et «gammeldags» ekteskap en av de beste måtene å skjerme seg selv, og barna, fra noe av det mest urettferdige som kan skje i kjølvannet av et samlivsbrudd. Tenk på det, du som går og venter på at partneren din skal gå ned på kne på en sydhavsøy, eller du som aldri får spart nok penger til drømmebryllupet!

Samboeravtale
Vi vet jo likevel at det er mange som ikke er klar for det skrittet det er å gifte seg, eller som har ulike grunner til å vente. Da er det i alle fall svært smart å lage en skikkelig samboeravtale. Denne bør regulere økonomiske forhold som er viktige, og det kan også være lurt å skrive testamente. Om det verste skjer, trenger det ikke å bli verre enn det allerede er. En advokat kan hjelpe dere i gang med dette.

Barna
Og for dere foreldre, enten dere er samboere eller gifte: Kanskje kan det også være en idé å skrive ned hvilke verdier som skal styre samarbeidet om barna etter et brudd? Etter bruddet er det mange foreldre som ikke klarer å løfte blikket sitt fra: «jeg skal ha, jeg skal ha, jeg skal ha!» Og sånn reagerer mange i en krisesituasjon. Prøv heller å snakke om at dere vil at barnas beste skal gå foran, og hva det betyr for deres barn. Gjør dette tidlig, og når dere har det bra sammen. Det er ikke farlig, det gjør faktisk bare forholdet tryggere.

Til slutt ønsker vi alle nygifte og nyetablerte lykke til med både romantikken og de praktiske realitetene. Det går ofte bra, men gi skjebnen litt hjelp!

Torgeir Finsås