God partner – god far til baby


Du og kjæresten din har nettopp fått baby. Hva med din rolle som mann og ny far. Les noen tips for ikke å gå i de mest opplagte fellene. Denne artikkelen er skrevet mest med tanke på heterofile par, men likekjønnspar vil kunne kjenne seg igjen i mye.

Forskjeller og likheter
For dere som har planlagt og gledet dere til å få barn: Dere har veldig mye som er felles, som barnet i seg selv, forventningene til tiden som skal komme. Dere har kanskje også den samme følelsen av lykke? Husk også på at det kan være noen forskjeller hos mor på den ene siden og far på den andre:
• Det skjer store forandringer i kroppen i svangerskapet
• Mor har kjent barnet lenger og tettere
• Mor har gjennomgått en annen psykisk forberedelse mot fødselen enn far.

Tips 1: Støtt kjæresten din
Hvordan har du som mann klart å støtte kjæresten din? Svangerskap, fødsel og barseltiden er en sårbar fase i livet. Om du oppleves som en støtte i denne perioden, vil dere få mye positivt å se tilbake på. De som opplever svik i denne perioden, kan slite veldig med å reparere forholdet.

Tips 2: Ikke glem å være deg selv
Husk at du ble valgt i hvert fall delvis for den du er. Vær en støtte, men vær det på din måte. Vis at du fortsatt er den gode mannen du hele tiden har vært, selv om nye krav stilles til deg.

Endringer i livssituasjon
Etter fødselen kommer en fase med store endringer for mor, men hva med far. Du er definitivt ikke hovedpersonen lenger, om du skulle ha tenkt det. Mange kan føle seg mer som en butler i denne livsfasen. Det er logistikken som teller. I den grad det er kjærlighet som gjelder, kan det virke som det er noe kun mellom mor og baby.

Tips 3: Fortsett å være kjæreste som før, men ikke krev for mye akkurat nå
Det finnes forskjellige kjærlighetsspråk. Du trenger ikke finne på så mye nytt i denne perioden, men ikke glemme gamle kunster helt heller. Dette kan være vanskelig for det stilles ofte store forventninger til deg som praktisk hjelper i mange forhold, og dere kan bli veldig slitne innimellom. Husk på at for mange er det naturlig å vente litt før sexlivet er helt som før, og at kroppskontakt kan oppleves på en annen måte i barseltiden.

Skjulte forventninger
Mange menn opplever skjulte forventninger fra sin partner i denne perioden. Det er ikke så rart, for det er ikke alltid den nybakte mor heller er så følelsesmessig forberedt på hva hun vil trenge.

Mange har hatt store forventninger til at barnet skulle komme. De har tatt det for gitt at partneren klarte å gi den støtte og hjelp som trengtes. Det kan ha vært «tusen ting» dere har glemt å snakke om.

Tips 4: Ikke gi opp om dere ikke synes å forstå hverandre innimellom.
Prøv heller å snakke om det. Bruk gjerne våre metoder for god kommunikasjon.

Tips 5: Vis at du er en god far
Mange kvinner beskriver at de synes det utrolig fint å se at mannen klarer med barnestell på egen hånd. Det er også viktig for deg som far at du får en god relasjon fra starten av til barnet ditt. Du vil kanskje oppleve lenge ennå at barnet er vel så mye knyttet til mor, f.eks på grunn av ammingen. Dette er helt naturlig. Din tid kommer. Dersom barnets mor ikke vil slippe deg til kan du snakke med henne om det. Det er ikke sikkert det skal så mye til, og dere kan finne ut av det sammen.

Tips 6: Sett noen av interessene din på vent
Du har kanskje gledet deg over fotballturer til Liverpool? Eller du reiser på konserter, skiferie, jakt og fiske. Livet har mange gleder å by på. Men nå er en periode der du må begrense deg. Dette går det an å forhandle om, men vær klar over at du kan sette kjæresten din i en vanskelig situasjon. Hun vil kanskje ikke være den som nekter deg det du er mest glad i. Prøv selv å finne en balanse i dette.

Torgeir Finsås