Hvordan få sexlivet tilbake på sporet?


Det er ikke alltid gjort på en-to-tre når sexlivet har låst seg. Seksuallivet kan være et vanskelig tema. Men her kommer en starthjelp for dere som vil prøve å endre på noe.
Kroppen husker
Hukommelsen sitter ikke bare i hodet. Seksuallivet vårt har veldig mye med spontane opplevelser i kroppen å gjøre. Mye av dette er vanskelig å styre med viljen. Det er likevel noe dere kan gjøre for å bryte dårlige sirkler.

• IKKE UTSETT DEG SELV ELLER PARTNEREN FOR PRESS. Det å presse seg gjennom noe som er ubehagelig eller vondt når det gjelder sex, fører ofte til at vondt går til verre. Det kan være en kortsiktig løsning der og da. Partneren blir tilfredsstilt, og presset eller maset tar slutt. Neste gang er beredskapen på topp, og kroppen begynner å gjøre motstand mot det ubehagelige den forventer kommer. Etterhvert vil du heller ikke orke å presse deg, og situasjonen er fastlåst.
• SEX KAN VÆRE SÅ MYE MER ENN SAMLEIE. Mange par som har slitt med impotens eller smerter har opplevd at det å jobbe med alternativer til samleie har beriket kjæresteforholdet generelt og seksuallivet spesielt.
• SØRG FOR Å HA DET BRA SAMMEN I DET DAGLIGE. Vær oppmerksomme og hjelpsomme mot hverandre i det hverdagslige samlivet. Prøv å framstå som attraktive. Bruk fantasi og kjennskap til partneren for å prøve ut hva som skal til. Spør hva partneren synes er attraktivt.
Førstehjelp til sensualitetstrening
Den som har problemer skal si hvor grensen går.

1. Det kan være dere bestemmer dere for ikke å gå lenger enn til å stryke over håret eller gi en klem en periode.
2. En av dere kan få dårlig samvittighet eller oppleve utilstrekkelighet. Snakk med hverandre om dette når det skjer.
3. Dersom en blir så opphisset at han eller hun må få utløsning, kan dere avtale hvor og hvordan dette skal skje. Slik avtale er viktig for å klare å overholde de to første kulepunktene
4. Husk begge på å ta ansvar for egen seksuell nytelse.
Lag en plan for å komme videre.

1. Sett dere sammen for å skrive ned en detaljert liste over berøringer som er utfordrende, fra det som er problemfritt til det som er vanskelig
2. Sett rekkefølge trinnvis fra 1 til 20
3. Når der har vært på et trinn en periode, kan dere sjekke om dere kan gå et trinn videre. Det er hele tiden den som kjenner på begrensningene som skal ha kontrollen.
4. Ikke gå fort fram. Skynd dere langsomt.
5. Jobb med dere selv slik at dere ser gleden i fysisk kontakt og nærhet som ikke ender opp med samleie.
6. Kjenn etter hvordan hudkontakten påvirker dere (positivt og negativt). Gå fram og tilbake i trinnene dere har planlagt. Gjør sensualitetstreningen til noe hyggelig, sett av tid og gjør det trivelig rundt dere.
7. Spør partneren din hvordan det oppleves. Svar ærlig når du blir spurt.
8. Unngå bruk av alkohol i disse situasjonene.

Når bør vi søke profesjonell hjelp?
Det kan være vanskelig å jobbe alene med sensualitet og sex.

• Ta kontakt med fastlegen først, og diskuter problemet om du/dere trenger hjelp.
• Dere kan også bli henvist til en spesialist i sexologi.
• På familievernkontoret vil dere som par kunne få samtaletilbud om seksuelle tema om dere ønsker det.