Hvordan ordne opp etter en krangel.


Krangle. Ordne opp.
Det kan være vanskelig å få en god stemning i parforholdet etter en krangel. Kanskje er begge såre og lei seg. Hva skal vi gjøre da, spør mange. Her er noen momenter som kan være lurt å tenke på:

Vent til tiden er inne
Det kan være så ubehagelig å stå i konflikt med din nærmeste at du ordner opp for fort. Kanskje forlanger du at dere snakker før partneren er klar? Da kan dere begge være så preget av såre følelser at vondt blir verre. Tål å vente litt. Sjekk ut om den andre er klar eller trenger litt mer tid.

Ikke «fei under teppet»
Men selv om det altså kan være greit å vente litt, blir det like feil å vente for lenge. Noen venter helt til saken er «glemt», men da kan det blir som å feie problemene under teppet. De ligger der, dere ser de bare ikke. Så dukker de opp igjen, kanskje i forsterket form. For å unngå at det blir slik må du ta tak selv.

Den eneste du kan endre på –
- er deg selv, heter det. I en krangel eller konflikt blir de fleste litt selvrettferdige. Det er nokså normalt. Kanskje er det litt nyttig også, der og da. Men når dere skal forsones, er dere begge nødt til å skjønne noe av den andres perspektiv. Du må starte med å oppdage hvordan kjæresten din tenker. Spør med åpent sinn. Ta til deg det han eller hun sier. I første runde kan det være nok å tenke litt på det som er sagt. Ta en pause før dere fortsetter samtalen. Det er en hjelp til å unngå å starte krangelen igjen.

Fortell hva du har forstått
Et smart tips for å komme videre er å gjenta høyt for partneren din det du har forstått. Når du gjør dette må du være forsiktig så du ikke latterliggjør eller nedvurderer. Vær åpen og respektfull så langt det er mulig. Sjekk ut om du virkelig har fått med deg det han eller hun ville si. Har du det, er dere et langt skritt videre. Men det er også fint om du får tilbakemelding på det du ikke har fått riktig med deg.

Så er det din tur
«Turtaking» er et fint hjelpemiddel. Ikke avbryt hverandre for mye. Vær heller litt nøye med å gi hverandre uforstyrret taletid. Om en av dere har fryktelig mye å si, kan dere faktisk bli enig om en tidsbegrensning, for eksempel to minutter hver. Unngå å snakke om flere tema samtidig.

Bruk jeg - ordet
Da er det viktig å snakke i jeg-form, fortelle om hva du selv tenker og føler. Husk at du selv må ta ansvar for dine egne følelser. Ingen andre har kontroll med dine indre prosesser. Og om du skulle falle for fristelsen til å rette beskyldninger mot kjæresten din, kan det fort skjære seg. Tenk heller på at du skal betro deg om noe viktig til han eller henne. Prøv å senke forsvaret og vær ærlig. Se på partneren din med et mykt blikk når du forteller.

Tren på konfliktløsning
Disse tipsene er ikke alltid så lett å følge. Det vet alle. Men det går an å trene.
Forsøker dere ikke så kommer dere i hvert fall ikke videre.
Lykke til!