Perfekt jul


Psykologspesialist Anne Karin Arvola og familieterapeut Torgeir Finsås; bufetat / familievern

Hva er viktigst for at du skal ha det fint med deg og dine i jula?
Her får du noen momenter til ettertanke
Folk er forskjellige. Det finnes ikke en fasit på en vellykket julefeiring. Likevel har vel mange opplevd at i denne tiden kan også skuffelsene og følelsen av å komme til kort melde seg. Pass på at du ikke lever opp til andres forventninger av hvordan du bør ha det; og pass på at du ikke lar deg påvirke til at julefeiringen blir så intens at det viktigste blir borte.

Hva er viktigst for deg i jula? Hva med å sette seg ned å tenke litt på hva julefeiringen skal innebære om det rett over jul, eller nyttår for den saks skyld, skal tenke at dette var vellykket, barna er fornøyd og du har det bra sammen med familien din? Det kan være lurt å bruke fem minutter på denne lille utfordringen. Pust ut, og tenk deg om. Kjenn etter hva som skal være det viktigste målet for din jul.

Stress som trussel
Dersom du overvurderer din arbeidskapasitet eller prioriterer å ha alt på stell til jul, kan du bli fryktelig sliten og stresset. Mange reagerer med «kort lunte» når de er i et slikt modus. Man kan bli irritabel, ja til og med høyrøstet og urettferdig. Hjemmet kan fylles med konflikt i stedet for fred og lykke, som du heller kunne tenkt deg. Eller kanskje du takler følelsene dine bra, du bare sitter igjen etter jul og tenker at du har feilprioritert. Dersom du ønsker tid og overskudd til felles aktiviteter med barna, eller du trenger litt rom for deg selv, må det settes av tid til det.

En drink for mye?
Tilgjengeligheten på alkohol er god, og vi har råd til å kjøpe. Det er tradisjon også, for mange. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det. Men har du spurt noen som kjenner deg hvordan du vanligvis blir når du har tatt en drink for mye? Fører det til at du sover bort dagen derpå? Er det slik du ønsker at barna skal huske deg fra julefeiringene? Barn oppfatter lett når de voksne endrer adferd, og spør du barna synes de sjelden det er verken morsomt eller koselig. Det kan være andre anledninger enn jula for å feste med mye alkohol. Bestem deg på forhånd for hvor stor del alkoholen skal ha i din jul.

Krangel og konflikt
Når vi er mye sammen og tett på hverandre, samtidig som vi har store forventninger, kan det oppstå konflikter. Enten du er pårørende, omsorgsperson for barn eller partner kan forberede deg på hvordan nettopp du kan bidra til å dempe en konflikt som kommer opp. Oppstår det en konflikt kan du trekke deg litt tilbake, sørge for litt avstand i tid og rom, og bestemme deg for et mer passende tidspunkt å ta opp vanskelige tema. Husk på at det er de voksne som har ansvar for det følelsesmessige «klimaet» i huset.

Første jul alene?
Enten du har barn sammen med deg eller ikke, kan jula være en stor utfordring alene. Foreldre som har barn kan komme til å ha så store forventninger til julefeiringen og alle tradisjonene, at barna må fly i skytteltrafikk hit og dit. Åpne gaver hos mamma, hilse på farfar og farmor, hjem til pappa for å feire der, mormor og morfar på første juledag – puh! La barna (og deg selv) få litt ro i jula. Alt behøver ikke være perfekt. Alt må ikke være med. Faktisk viser det seg at lykken er størst på forhånd, når man gleder seg til at noe fint skal skje.

Glede og fellesskap
Trenger du tid alene, for å klare å være sammen med andre, så gi deg selv lov til det. Prøv likevel å være litt åpen og inkluderende, slik at dere kan gjøre noe sammen. Kanskje huset kan være åpent for barnas venner litt mer enn du hadde tenkt? Eller kanskje noen voksne skulle vært inkludert. I mørketida kan det også være fint å huske på at man skal være litt ute – sammen.

God julefeiring.