Sex er ubehagelig eller vondt


Det kan være mange grunner til at sexlivet oppleves som noe du gruer deg til. Her får du også litt informasjon som kan starte en forandring. Denne artikkelen er skrevet mest med tanke på heterofile, men homofile og lesbiske par vil kunne kjenne seg igjen i mye.

Seksuelle livsfaser
Eksempler på seksuelle livsfaser:
I starten, når dere er unge, kan han være veldig ivrig på særlig det å få utløsning ved samleie. Han kan være utålmodig og dermed ikke klare å ta den tid hun trenger. Han kan til og med være så pågående at hun opplever det hele ubehagelig. Hun kan være uklar på sine behov, og ikke uttrykke de. Senere kan barn, jobb og arbeidsfordeling i hjemmet være elementer som påvirker overskudd, og derved sexlyst. Mannens sexlyst vil ofte avta litt med alderen, mens endel kvinner kan oppleve at det er deilig og frigjørende å være litt mer trygg og voksen. Mange menn opplever perioder med impotens, ofte uten at en finner klare årsaker. Dette kan oppleves som et nederlag og mannen kan komme i en «ond sirkel» der fokuset på utilstrekkelighet gjør at han trekker seg unna.

Klimaet i kjæresteforholdet
Det viktigste er ofte likevel å tenke på det følelsesmessige klimaet i kjæresteforholdet.
Er dere følsomme for hverandres behov?
Er det elementer av svik mellom dere, slik at en har vært eller er utro, opptatt av andre eller lignende.
Kan det være at en svikter på andre områder som ansvar for barn, arbeidsfordeling eller rett og slett oppmerksomhet på partnerens ve og vel?
Sykdom eller fysiske/følelsesmessige begrensninger
Noen har lidelese eller sykdom som forårsaker smerte ved for eksempel samleie. Årsakene kan være forskjellige. Det er også enkelte sykdommer eller tilstander som forårsaker impotens, og også bruk av medikamenter kan påvirke. Ta alltid kontakt med fastlegen din i medisinske spørsmål. Det er viktig å ha en størst mulig trygghet før dere går videre. Har du negative seksuelle erfaringer som har forårsaket smerter bør du søke hjelp. Start hos fastlegen din.

Hvordan får sexlivet tilbake på sporet?
IKKE UTSETT DEG SELV ELLER PARTNEREN FOR PRESS. Det å presse seg gjennom noe som er ubehagelig eller vondt når det gjelder sex, fører ofte til at vondt går til verre. Det kan være en kortsiktig løsning der og da. Partneren blir tilfredsstilt, og presset eller maset tar slutt. Men kroppen din vil likevel huske. Neste gang er beredskapen på topp, og kroppen begynner å gjøre motstand mot det vonde den forventer kommer. Etterhvert vil du heller ikke orke å presse deg, og situasjonen er fastlåst. SEX KAN VÆRE SÅ MYE MER ENN SAMLEIE. Mange par som har slitt med impotens eller smerter har opplevd at det å jobbe med alternativer til samleie har beriket kjæresteforholdet generelt og seksuallivet spesielt.

SØRG FOR Å HA DET BRA SAMMEN I DET DAGLIGE. Vær oppmerksomme hjelpsomme mot hverandre på de helt hverdagslige områdene i samlivet. Prøv å framstå som attraktive for den andre. Bruk fantasi og kjennkap til partneren for å prøve ut hva som skal til.

Førstehjelp til sensualitetstrening
Den som har problemer finner ut hvor grensen går.
Det kan være dere skal bestemme dere for ikke å gå lenger enn til å styke over håret eller gi en klem en periode.
Det er viktig å ha snakket om dette, slik at den som har problem ikke blir redd for eller får dårlig samvittighet for at det ikke utvikler seg videre. Mange strever med slike tanker og følelser.
Lag en plan for å komme videre.
Når der har vært på et trinn en periode, kan dere sjekke om dere kan gå et trinn videre. Det er hele tiden den som kjenner på begrensningene som skal ha kontrollen.
Jobb med dere selv slik at dere ser gleden i fysisk kontakt og nærhet som ikke ender opp med samleie.
Kjenn etter hvordan hudkontakten påvirker dere (positivt og negativt). Gå fram og tilbake i trinnene dere har planlagt. Gjør sensualitetstreningen til noe hyggelig, sett av tid og gjør det trivelig rundt dere.
Ungå bruk av alkohol i disse situasjonene.

Når bør vi søke profesjonell hjelp?
Det kan være vanskelig å jobbe med sensualitet og sex på egenhånd. Ta kontakt med fastlegen din først, og diskuter problemet. På familievernkontoret vil dere som par kunne få hjelp til kommunikasjon og samspill, også på det seksuelle området. Dersom situasjonen er veldig fastlåst kan det hende dere blir henvst til en spesialist.