Ung homofil eller lesbisk?


Mange unge kan være usikre på sin seksuelle identitet. Mange unge er også negative eller fiendtlige til de som står fram som homser eller lesber.Er det vanskelig?
For noen år siden fikk vi forskning som viste dramatiske tall for unge homofile gutter. De var utsatt for vold, mobbing og lå høyt på selvmordsstatistikk. Denne forskningen har i ettertid vært litt omdiskutert, og mange vil hevde at unge homser og lesber i dag har det rimelig greit med seg selv og omgivelsene. Det kan likevel være tøft å ha stått fram med en seksuell legning som ikke flertallet deler, og kanskje særlig i byer virker det som det kan være harde kår for enkelte.

Holdninger
Hvorfor er det slik? De fleste unge er på søken etter «å finne seg selv» og sin identitet. Samtidig er de også veldig avhengig av å ikke skille seg ut fra jevnaldrende. Det å være forskjellig kan virke veldig truende på mange. Dessverre kan veien bli veldig kort til negative holdninger og avvisning av det som er litt ukjent. Det kjenner vi fra mange sammenhenger.

Hva med dere voksne?
Snakker dere positivt om homofile og lesbiske rundt om i hjemmene i Ofoten? Det er nemlig mer virkningsfullt enn moralistiske formaninger om likestilling og aksept. De voksne må gå foran med et godt eksempel, slik at holdningene ikke blir fordømmende. Det å snakke positivt i det daglige er et lite, enkelt og godt bidrag til at noen ikke skal bli plaget og utestengt bare fordi de er seg selv.
Hvilken legning?
Seksuell legning kan utvikle seg veldig forskjellig. Det er helt normalt å være usikker, og for deg som er ung behøver du ikke å la deg stresse for å falle ned i en eller annen kategori. Slapp av heller og la det komme av seg selv. Noen finner ut at de er homofile eller lesbiske lenge etter andre, langt ut i voksen alder faktisk. Andre kan fortelle at de alltid har visst det.

Er åpenhet det beste?
Det kan være all verdens bekymringer og dilemma knyttet til hvordan foreldre søsken og venner vil reagere. Vi er litt tilbake til første del av artikkelen nå. Om familien har en positiv avslappet holdning til temaet, blir det jo ikke så farlig. Dessverre opplever vi også i dag enkelte tilfeller der foreldre avviser sine barn fordi de ikke lever opp til heterofile forventninger. Men slik ønsker vi vel ikke å være? Forbered deg heller litt som foreldre. Tenk igjennom det som er viktigst for deg i forhold til dine barn. Tenk gjennom hvem du vil være og hva som er viktig å stå for.

Er du ungdom som lurer på om du skal «komme ut av skapet» kan det være viktig å være realistisk. Er du klar for å stå fram? Snakk først med noen du stoler på. Hent inn litt informasjon.

LHBT-senteret
Familievernkontorene skal være et trygt sted å snakke om seksualitet. Bufetat har et nettsted som heter LHBT senteret. Her finnes mye kvalitetssikret informasjon til lesbiske, homofile, bifile og trans-personer. Ung og heterofil?
Er du ung og heterofil, og synes kanskje det blir litt mye, eller litt ekkelt når du skal akseptere eller snakke om, ulike former for seksualitet? Prøv å tenke at det å være seg selv er helt naturlig for deg, og det er det også for andre. Virkeligheten er faktisk slik at en viss del mennesker har en annen retning på seksualiteten sin. Slapp av dere som er unge heterofile også, forskjeller er ikke så farlige. Det er ikke nødvendig å late som alt er naturlig og greit for deg, bare du ikke er ekkel og avvisende til andre.

Torgeir Finsås